به گزارش ایبِنا به نقل از راشاتودی، تحلیل گران پیش بینی می کنند که احتمال بازگشت به سطح تولید نفت قبل از همه گیری برای ایران، در حدود ۳.۹ میلیون بشکه در روز، تا سال ۲۰۲۲، با این فرض که ایالات متحده تحریم های اقتصاد ایران را متوقف کند، وجود دارد. سطح تولید در ماه مارس در حدود ۲.۳ میلیون بشکه در روز بود که بالاترین سطح از ماه می ۲۰۱۹ است، افزایشی که نشان می دهد چگونه صادرات نفت ایران علی رغم تحریم های آمریکا بهبود یافته است.
مذاکرات غیررسمی بین دو کشور بیش از یک ماه است که با همکاری دیپلمات های اروپا، روسیه و چین در وین جریان دارد و انتظار می رود طی هفته های آینده به نوعی توافق بین آمریکا و ایران منجر شود. این احتمال وجود دارد که قبل از انتخابات ایران در ماه ژوئن توافقی حاصل شود، این زمان بندی اطمینان حاصل می کند که توافق انرژی بین دو کشور قبل از هرگونه تغییر در دولت وجود دارد.
یک مقام مسئول ادعا کرد که پیشرفت در وین کُند، اما پایدار است. انعطاف پذیری از هر دو طرف وجود دارد با اینکه بایدن اکنون مایل است ابتدا اقدام کند و تهران می فهمد که برخی تحریم ها همچنان ادامه خواهند داشت. انتظار می رود رهایی از تحریم ها به تدریج و با پایان کامل تحریم ها از اوایل ماه سپتامبر صورت گیرد که اجازه می دهد صادرات نفت خام و میعانات ایران تا ابتدای سال آینده به ۱.۵ میلیون بشکه در روز افزایش یابد. امید این است که دو کشور به توافق برجام (JCPOA) بازگردند که مسیر آسانی برای پیشرفت مشارکت بین دو کشور است چون نیازی به توافق جدیدی نیست.
بر اساس توافق هسته ای برجام، ایالات متحده متعهد شد که تا زمانی که تهران محدودیت های برنامه هسته ای خود را رعایت کند، توانایی صادرات نفت ایران را محدود نمی کند. با این حال دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت، ایالات متحده را در سال ۲۰۱۸ از این توافق خارج کرد و تحریم هایی را اعمال کرد.
تحریم های اعمال شده بین ۲۰۲۰-۲۰۱۸ از نظر دولت بایدن قرص های سمی است که در بازگشت به برجام اختلال ایجاد می کنند. ایران خواستار لغو کامل تحریم های اخیر است، بایدن قصد از بین بردن این تحریم ها را دارد که مانعی برای اقتصاد ایران هستند. حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در این هفته با اشاره به این گفتگوها اظهار داشت که اگر ما متحد باشیم تحریم ها به زودی برداشته می شود.
در همین حال، تولید نفت خام اوپک ماه گذشته ۷۰ هزار بشکه در روز افزایش یافت و به بالاترین سطح سه ماهه ۲۴.۹۶ میلیون بشکه در روز رسید که بیشتر به دلیل افزایش تولید ایران است. ایران اکنون برای تولید نفت از کویت پیشی گرفته و این کشور را به چهارمین تولیدکننده بزرگ نفت در اوپک تبدیل کرده است.
سهمیه های اوپک پلاس در ماه های اخیر تولید ایران را محدود کرده است، اگرچه کاهش تولید در شمال و غرب آفریقا امکان تولید نفت کمی بیش از عربستان و ایران را فراهم کرده است. علاوه بر این، ایران همکاری های انرژی با غول های صنعتی چین و ونزوئلا را تقویت کرده است. انتظار می رود این مشارکت های صادراتی به ایران کمک کند تا به محض کاهش محدودیت ها، به سرعت به مسیر خود برگردد.
گفتگوها در وین بین آمریکا و ایران امیدوار کننده به نظر می رسد. توانایی اثبات شده تولید نفت این کشور و همچنین رابطه قوی آن با چین و ونزوئلا به این معنی است که صنعت نفت ایران می تواند به زودی در حال بازگشت باشد.